Συνέδρια-Εκδηλώσεις-Δράσεις

Masterclass της Ιταλίδας δημιουργού Lia Beltrami

Το Μεταπτυχιακό μας συνδιοργανώνει με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Πελοποννήσου masterclass της Ιταλίδας δημιουργού Lia Beltrami με θέμα

"Ντοκιμαντέρ και Ανθρώπινα Δικαιώματα"


την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα Λήδα Τασοπούλου στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τμήματος θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου, στις 12.00 μ.μ.



Lia Beltrami: Ντοκιμαντέρ και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Lia Beltrami, διερευνά σε masterclass τη δύναμη των ντοκιμαντέρ στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω της ταινίας της "Wells of Hope", οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να δημιουργούν ντοκιμαντέρ που κινητοποιούν και προωθούν την κοινωνική αλλαγή.

Αυτό το masterclass, υπό την επιμέλεια της Ιταλίδας κινηματογραφίστριας Lia Beltrami, διερευνά τη βαθιά επίδραση των ταινιών ντοκιμαντέρ στην κοινωνία και τον ρόλο τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω της ισχυρής αφήγησης, τα ντοκιμαντέρ εκπαιδεύουν, εμπνέουν και οδηγούν στην κοινωνική αλλαγή αναδεικνύοντας ζητήματα της πραγματικής ζωής και προσωπικές ιστορίες.

Βασική εστίαση του σεμιναρίου είναι η μελέτη περίπτωσης του "Wells of Hope", ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών σε σκηνοθεσία της Lia Beltrami. Η ταινία ρίχνει φως στο οδυνηρό ζήτημα των γυναικών που είναι θύματα εμπορίας οργάνων σε καταυλισμούς προσφύγων της Συρίας.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη τεχνικο-λεπτομερή και ψυχοσυναισθηματική διαδικασία δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ, από την έρευνα και τη συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις μέχρι τη μαγνητοσκόπηση σε δύσκολα περιβάλλοντα

Αυτό το masterclass στοχεύει να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες των ντοκιμαντέρ στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και να εξετάσουν πώς μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της δικής τους δουλειάς.

Για περισσότερα:


Ξενάγηση στο Εθνικό Θέατρο από τη διδάσκουσα στο ΠΜΣ μας, Δρ θεατρολογίας και Δραματολόγο/Υπεύθυνη Αρχείων και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Θ., Ειρήνη Μουντράκη

Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ξενάγηση των φοιτητών του ΠΜΣ στο Εθνικό Θέατρο από την διδάσκουσα του ΠΜΣ Ειρήνη Μουντράκη. Φέτος η νέα μας τάξη  παρακολούθησε και γυρίσματα πρόβας από την προσεχή και επίκαιρη παράσταση "Μάνα Κουράγιο" του Μπέρτολτ Μπρεχτ.


Ερευνητική Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Πραγματοποιήθηκε ερευνητική επίσκεψη του ΠΜΣ μας στο κέντρο ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Χαρβαρντ στο Ναυπλιο με ξεναγό την κ. Ματινα Γκόγκα


Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη/ Παράρτημα Ναυπλίου

Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση του μεταπτυχιακού μας στα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης Παράρτημα Ναυπλίου από την διευθύντρια κ. Λαμπρινή Καρακούρτη. Ακολούθησε συζήτηση για τα καλλιτεχνικά ρεύματα.


Οιδίπους της Ellen McLaughlin

Η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού, Μερόπη Παπαστεργίου έχει μεταφράσει το έργο Οιδίπους της Ellen McLaughlin, το οποίο παρουσιάστηκε στην αρχαία Κόρινθο σε σκηνοθεσία Ιάνθης Δήμου και την ομάδα one year lease και εξαιρετικούς συντελεστές. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού μας.


Φεστιβάλ και Συμπόσιο «Δημιουργική γραφή & Πολιτιστικές Βιομηχανίες»θέμα: «σύγχρονες γραφές του θεάτρου και της κριτικής»22-23- Ιουνίου 2024, ΕΒΕ-ΚΠΙΣΝ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Δημιουργική γραφή & Πολιτιστικές Βιομηχανίες» διοργάνωσε διήμερο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Δημιουργικής Γραφής και Συμπόσιο με θέμα: «σύγχρονες γραφές του θεάτρου και της κριτικής» με την ευγενική υποστήριξη της Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στις 22-23 Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν τα πρωτόλεια έργα νέων συγγραφέων, τα οποία προέκυψαν από τα εργαστήρια των θεατρικών συγγραφέων Άκη Δήμου και Ανδρέα Φλουράκη, καθώς και από μαθήματα δραματουργίας και δημιουργικής πράξης του μεταπτυχιακού.Παράλληλα, στο πλαίσιο του ομώνυμου Συμποσίου διεξήχθησαν επίκαιρες συζητήσεις για το θέατρο, τη γραφή και την κριτική στη σύγχρονη εποχή της δραματουργίας και των ΜΜΕ, στις οποίες συμμετείχαν διδάσκοντες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί του θεάτρου, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Η κεντρική ομιλήτρια, κριτικός θέατρου και μεταφράστρια, Ελένη Βαροπούλου παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Το Μεταπολεμικό Θέατρο στην Ελλάδα: κριτικές επαναπροσεγγίσεις».


Ξενάγηση στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τους Φοιτητές του ΠΜΣ

Ξενάγηση στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τον αγαπητό διδάσκοντα στο ΠΜΣ Αλέξανδρο Ευκλείδη, επικ. Καθηγητή και Σύμβουλο Προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Σεμινάριο από τον Δραματουργό, Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Paul O' Mahony

Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στο μεταπτυχιακό μας για την επανεγγραφή αρχαίων μύθων σε νέες δραματουργίες από τον βρετανό δραματουργό, ηθοποιό και σκηνοθέτη Paul O' Mahony, απόφοιτο του πανεπ. της Οξφόρδης και ιδρυτή της θεατρικής ομάδας Out of Chaos. 


Μάθημα και Εργαστήριο από τη Σοφία Βγενοπούλου

Πραγματοποιήθηκε μάθημα και εργαστήριο του ΠΜΣ στο πλαίσιο του μαθήματος για τις παιδαγωγικές εφαρμογές της Δημιουργικής γραφής με την Σοφία Βγενοπούλου, Παιδοψυχίατρο, δραματουργό σκηνοθέτρια και επί χρόνια υπεύθυνη του "Μικρού Εθνικού" του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδας.


Φεστιβάλ και Συμπόσιο«Δημιουργική γραφή & Πολιτιστικές Βιομηχανίες»θέμα: «σύγχρονες γραφές του θεάτρου και της κριτικής»22-23- Ιουνίου 2024, ΕΒΕ-ΚΠΙΣΝ


Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Δημιουργική γραφή & Πολιτιστικές Βιομηχανίες» διοργανώνει διήμερο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Δημιουργικής Γραφής και Συμπόσιο με θέμα: «σύγχρονες γραφές του θεάτρου και της κριτικής» με την ευγενική υποστήριξη της Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στις 22-23 Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν πρωτόλεια έργα νέων συγγραφέων, τα οποία προέκυψαν από τα εργαστήρια των θεατρικών συγγραφέων Άκη Δήμου και Ανδρέα Φλουράκη, καθώς και από μαθήματα δραματουργίας και δημιουργικής πράξης του μεταπτυχιακού. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ομώνυμου Συμποσίου θα διεξαχθούν επίκαιρες συζητήσεις για το θέατρο, τη γραφή και την κριτική στη σύγχρονη εποχή της δραματουργίας και των ΜΜΕ, στις οποίες συμμετέχουν διδάσκοντες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί του θεάτρου, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Η κεντρική ομιλία της κριτικού θέατρου και μεταφράστριας, Ελένης Βαροπούλου αφορά «το μεταπολεμικό θέατρο στην Ελλάδα: κριτικές επαναπροσεγγίσεις».




ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

Στη τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, ορκίστηκαν οι πρώτες απόφοιτοι του μεταπτυχιακού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Αθηνά Κουκουλόγλου, Αμαλία Καλλιάνου, Βάσω Ντούση, Ρίτα Τόγια, Μαρίνα Τζανή, Μαρίνα Κανέλλου, Ελένη Μαρινάκου, Εμμέλεια Τσιώτη, Μαρτίνα Αλμπάκρι, Ιωάννα Καραχρήστου, Πετρούλα Χαραλαμπίδου, Δάφνη Βλασακίδου.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

«ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΡΑ!»

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ-ΥΠΟΓΕΙΟ

Ώρα έναρξης 19.00

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή περίοδο στο πλαίσιο της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ» με θεματικές την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη, ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις της φετινής χρονιάς, με την «ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΡΑ!», μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη σύγχρονη δραματουργία που εμπνέεται από θεματικές της εποχής μας. Νέοι και νέες δραματουργοί και καθηγητές/τριες και μέντορές τους θα πάρουν το λόγο στη σκηνή του Υπογείου την Δευτέρα 27 Μαίου στις 7μμ, παρουσιάζοντας αποσπάσματα θεατρικών έργων που γράφτηκαν ή γράφονται αυτή τη στιγμή με έμπνευση απολύτως σύγχρονες θεματικές: τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική κρίση, queer και φεμινιστικά έργα.

Η επιλογή των κειμένων αποσπάσματα των οποίων θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, έγινε από το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με τους/τις (αλφαβητικά): Βασίλη Μαυρογεωργίου, Αγγελική Σπυροπούλου, Ανδρέα Φλουράκη.

Πιο αναλυτικά: Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, θεατρικός συγγραφέας-σκηνοθέτης-ηθοποιός, θα δώσει το λόγο στους συγγραφείς Έφη Ρευματά, Βασιλική Ασίκογλου, Γιώργο Σύρμα και Μάνο Κουνουγάκη και τα κείμενα που έγραψαν στο πλαίσιο της του μαθήματος δημιουργικής γραφής που δίδαξε ο ίδιος στο Μεταπτυχιακό της Θεατρολογίας, κατεύθυνση συγγραφή-μετάφραση στο ΕΚΠΑ.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» πρωτόλεια δείγματα γραφής νέων συγγραφέων που έχουν δημιουργηθεί στα εργαστήρια θεατρικής γραφής και δραματουργίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, υπό την καθοδήγηση θεατρικών συγγραφέων και δραματολόγων. Τα κείμενα που παρουσιάζονται επέλεξε η Αγγελική Σπυροπούλου, καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κυρίως μέσα από το εργαστήριο του συγγραφέα Άκη Δήμου, με κριτήριο την επικαιρότητα της θεματολογίας του, η οποία εδώ επικεντρώνεται στην queer σεξουαλικότητα και τη γυναικεία φωνή σε σύγχρονες νεανικές σχέσεις.

Ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης θα δώσει το λόγο στη συγγραφική oμάδα Scene+ αποτελούμενη από τους συγγραφείς Μαρία Αθήνη, Κωνσταντίνο Αμανατίδη, Μαρία Αμέντα, Χρήστο Ασωνίτη, Θεώνη Δέδε, Φανή Μυρωνάκη, Σοφία Παπούλια, Δώρα Τσόγια, Βάσια Τραμπούλη κ.α. που θα παρουσιάσει σε αναλόγιο τα «Κωμικά Αντικείμενα», μια σύνθεση από μονόπρακτα ή αποσπάσματα από μεγαλύτερα έργα που δημιούργησαν οι συγγραφείς με την καθοδήγηση του.

Το Θέατρο Τέχνης θα συστήσει τέλος τα έργα σύγχρονης θεματολογίας των θεατρικών συγγραφέων (αλφαβητικά): Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Ταξιάρχη Δεληγιάννη/ Βασίλη Τσιουβάρα, Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Συντονισμός εκδήλωσης-προγράμματος (αλφαβητικά) : Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Μαούτσου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρα έναρξης 19.00.

ΤΟ πρόγραμμα 'ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΡΑ' πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.


Επίσκεψη του ΠΜΣ στο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, Μήδειας Μπούρκα στο θέατρο "Εν Αθήναις"


Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, διδάσκοντα του ΠΜΣ, Μήδειας Μπούρκα παρακολούθησαν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού στο θέατρο "Εν Αθήναις". Το έργο, μια δεκαετία μετά από την πρώτη του παρουσίαση στην Αθήνα, επιστρέφει σε μια νέα παραγωγή του Θεσσαλικού Θέατρου σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού.

 Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Marsela Lena (Best Physical Theatre Award στο φεστιβάλ United Solo, Νέα Υόρκη 2023).


"Λήδα": Αφήγηση για Γυναίκες, Μύθους και Σύμβολα


Συνεργασία του μεταπτυχιακού μας με την Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Ναυπλίου. 

Αφήγηση για την Ληδα του μύθου και της τέχνης από την φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό μας, Δώρα Κεχαγιά, θεατρολόγο και ιστορικό τέχνης.

Περισσότερα Εδώ:



Ομιλία και Συζήτηση με την Αναστασία Ρεβή

Πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση για το θέατρο στο Λονδίνο και τη σύγχρονη δραματουργία με την Αναστασία Ρεβή, ηθοποιό και σκηνοθέτιδα, ιδρύτρια του Theatre Lab με πολύχρονη δράση στην Μ.Βρετανία!

Συζήτηση με τον Σάββα Στρούμπο και την Μαρία Σικιτάνο

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον Σάββα Στρούμπο , ηθοποιό, σκηνοθέτη, ιδρυτή της Ομάδας Σημείο Μηδέν και την Μαρία Σικιτάνο, δραματολόγο της Ομάδας, Υπ. Δρ. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου και μόνιμη συνεργάτιδα του μεταπτυχιακού μας.

Μάθημα για τη Στιχουργική Τέχνη, τη Δημιουργική Γραφή και τον Πολιτισμό από τον Χρίστο Παπαδόπουλο

Μάθημα για στιχουργική για μεγάλους και παιδιά- με αφορμή μουσικά παραμύθια , όπως ' Το φτερό του δράκου', με τον Χρίστο Παπαδόπουλο  που υπηρετεί με συνέπεια τη γραφή, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση τόσο με τους στίχους του (κυρίως) όσο και από διοικητικές θέσεις πολιτιστικών κέντρων.

Συζήτηση με τον Γιάννη Μόσχο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος συζήτηση με τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχο, σκηνοθέτη και δρ. θεατρολογίας, για την διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών και το μέλλον του Εθνικού Θεάτρου.

Μάθημα Θεατρικής Μετάφρασης

Μάθημα θεατρικής μετάφρασης στο μεταπτυχιακό μας με θέμα την δραματουργία του Σαίξπηρ με τον Διονύση Καψάλη, γνωστό ποιητή, σημαντικό δοκιμιογράφο, έμπειρο μεταφραστή του Σαίξπηρ, συνεργάτη των βασικών θεατρικών σκηνών στην Ελλάδα, βραβευμένο με τρία κρατικά βραβεία, ένα εκ των οποίων, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα.

Συζήτηση με την Μαριάννα Κάλμπαρη

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτιδα, συγγραφέα και επί δεκαετία Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης για την τέχνη της θεατρικής γραφής και τη σύγχρονη δραματουργία.


Σεμινάριο με Θέμα τη Διασκευή Αρχαίου Δράματος με την Όλγα Ταξίδου

Σεμινάριο με θέμα την διασκευή αρχαίου δράματος, συγκεκριμένα της Αντιγόνης με την Όλγα Ταξίδου, ομότιμη καθηγήτρια θεατρολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και επισκέπτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Συζήτηση για την Μετάφραση και την Κριτική με την Κατερίνα Σχινά

Στο μεταπτυχιακό έλαβε χώρα συζήτηση για την μετάφραση και την κριτική με την Κατερινα Σχινά που γνωρίζει τα εκδοτικά και τα δημοσιογραφικά του πολιτισμού, προσκεκλημένη σε μάθημα της Αγγελικής Σπυροπούλου.


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 

με κείμενα φοιτητριών και φοιτητών του ΠΜΣ
στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ - Κάρολος Κουν


Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό «Θέατρο Τέχνης-
Κάρολος Κουν» στην Πλάκα, συνάντηση του ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και
Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, Ερευνητικές και Παιδαγωγικές Εφαρμογές» του
Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Η συνάντηση περιλάμβανε ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ με
κείμενα που είχαν δημιουργήσει φοιτήτριες και φοιτητές του μεταπτυχιακού
προγράμματος κατά τον ενάμισυ χρόνο λειτουργίας του.

Ξενάγηση στο Εθνικό Θέατρο από τη διδάσκουσα στο ΠΜΣ μας, Δρ θεατρολογίας και Δραματολόγο/Υπεύθυνη Αρχείων και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Θ., Ειρήνη Μουντράκη


Μια ιδιαίτερη μέρα στις σπουδές μας, με ξενάγηση στο Εθνικό Θέατρο από την διδάσκουσα στο ΠΜΣ μας, Ειρήνη Μουντράκη, δρ θεατρολογίας και Δραματολόγο/Υπεύθυνη Αρχείων και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου. Γνωριστήκαμε καλύτερα, εξερευνήσαμε, μάθαμε πολλά, ανεβήκαμε στη σκηνή και κλείσαμε την ημέρα με ζωηρή συζήτηση στο καφέ του Θεάτρου.  

Συμμετοχή των Φοιτητριών του ΠΜΣ Πετρούλα Χαραλαμπίδου και Εμμέλια- Δανάη Τσιώτη με ανακοίνωση στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο, "Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό"

Οι Φοιτήτριες του ΠΜΣ Πετρούλα Χαραλαμπίδου και Εμμέλια- Δανάη Τσιώτη  συμμετέχουν  με ανακοίνωση στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο, "Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό", με τίτλο ανακοίνωσης: " Από την περιπλάνηση στο μουσείο στο δημιουργικό κείμενο."

Ερωτευμένα άλογα - Ευθυμίου Ελένη, Ομάδα «Εν δυνάμει»

Επανάληψη: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 28/04/2022

Πρώτη Παρουσίαση: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 19/05/2018


Πρόκειται για μια υπέροχη, συμπεριληπτική παράσταση, στην οποία συμμετέχει και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ Γιώτα Κουϊτζόγλου.

Συνεργασία του ΠΜΣ με το Έκτο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου στο Δήμο Επιδαύρου

Με πολύ ενθουσιασμό και ζωηρή συζήτηση εγκαινιάσαμε τη συνεργασία του νέου μεταπτυχιακού μας "Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες" με το εργαστήρι αρχαίου δράματος του Εθνικού θεάτρου στον Δήμο Επιδαύρου.

Οι δημιουργικές "Παρεμβάσεις" μας για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι επικεντρώθηκαν στη θυσία, το φύλο και το γράμμα στο έργο του Ευριπίδη.

Σεμινάριο Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη

Σεμινάριο θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη στο πλαίσιο μαθημάτων του μεταπτυχιακού (α' ειδίκευση: "Δημιουργική γραφή και Θεατρική Μεταφορά")


Ξενάγηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Λυρική Σκηνή

Στο πλαίσιο των μαθημάτων του μεταπτυχιακού (β' ειδίκευση: "Εφαρμογές της Δημιουργικής Γραφής και Πολιτιστικές Βιομηχανίες"), πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Λυρική Σκηνή και σεμινάριο με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για τις επιμελητικές πρακτικές σε πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς.

Ομιλία του Peter Meineck, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Desiree Meineck Διευθύντριας του Aquila Theater της Νέας Υόρκης

Το ΠΜΣ διοργάνωσε ομιλία του Peter Meineck, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Desiree Meineck Διευθύντριας του Aquila Theater της Νέας Υόρκης, σε μια πολύ ωραία παρουσίαση και συζήτηση για το Aquila Theater group, το κλασικό δράμα, τις διασκευές και το θέατρο στην Αμερική.

Επετειακό συνέδριο του Τμήματος με τίτλο: «Οικο-Βιο-Λογίες: Άνθρωπος και Περιβάλλον στις Παραστατικές και Άλλες Τέχνες» στο Βουλευτικό Ναυπλίου 1 Ιουνίου και 2 Ιουνίου 2023


Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισήγηση φοιτήτριες του ΜΠΣ 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, 3-5 Μαρτίου, Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30) αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος

Οι αρχαίοι μύθοι υπό αστυνομική διερεύνηση

Μήπως ο Οιδίποδας δεν σκότωσε τον πατέρα του;

Με χαρά σας προσκαλούμε στο Διεθνές συνέδριο "Oι αρχαίοι μύθοι υπό αστυνομική διερεύνηση", CRITIQUE POLICIÈRE ET MYTHOLOGIE, που συνδιοργανώνει το ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» με το Πανεπιστήμιο Paris VII-Saint Denis και άλλα πανεπιστημία του εξωτερικού με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση και την συμμετοχή διδασκόντων του ΜΠΣ μας και άλλων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και των γνωστών συγγραφέων Πέτρου Μάρκαρη, Πέτρου Μαρτινίδη, Pierre Bayard, Jean-Philippe Toussaint.

Διάλεξη της κυρίας Λαμπρινής Καρακούρτη, Διευθύντριας του Παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης

Η διάλεξη είχε θέμα το σύγχρονο Μουσείο και η επιμελητική πρακτική, ενώ ακολούθησε ιδιωτική ξενάγηση στο επιβλητικό κτίριο της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και στην έκθεση για το 1821.

Ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου από την κυρία Ειρήνη Μουντράκη, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό

Γνωριμία με τον κόσμο του θεάτρου από τα μέσα.

Η Τζίνα Πετροπούλου και η Κλεώνη Φλέσσα μίλησαν για το Ντοκιμαντέρ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 

Συνεχίζεται έμπρακτα η συνεργασία με την συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών του ΠΜΣ.

Ομιλία του σκηνοθέτη και Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Γιάννη Μόσχο για την πολιτιστική πολιτική ενός εθνικού θεάτρου

Μια εφ' όλης της ύλης, διαφωτιστική και εμπνευστική συνάντηση.

Στο ΠΜΣ διδάσκουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και επαγγελματίες του θεάτρου, της γραφής, του πολιτισμού σε έναν πολύ καρποφόρο συνδυασμό.